Dostupni linkovi

Vatikan je danas kritikovao medije


Vatikan je danas kritikovao medije zbog objavljivanja "pogrešnih informacija" o katoličkoj crkvi, javili su italijanski mediji.

Portparol Vatikana Federiko Lombardi istakao je da pojedinci žele da profitiraju od trenutne dezorijantacije u katoličkoj crkvi kako bi širili "tračeve" i "klevete".

Ostavka pape Benedikta Šesnaestog, prva koju je podnio neki rimokatolički lider u proteklih skoro 600 godina, stupa na snagu 28. februara.

Italijanski list "Republika" u svom jučerašnjem izdanju pisao je da je neočikivana papina ostavka uslijedila poslije otkrića homoseksualne afere među visoko rangiranim vatikanskim sveštenicima, koji su bili ucijenjeni.

List piše da je papa odlučio da se povuče 17. decembra, na dan kada je dobio dokumente od tri kardinala koji su imali zadatak da istraže aferu curenja vatikanskih dokumenata u javnost.

Ovaj izvještaj je jedan u seriji članaka u kojima se govori o homseksualnosti u Vatikanu. Prije pet godina, jedan visoki vatikanski zvaničnik suspendovan je, nakon što ga je italijanska televizija u tajnosti snimila u namještenoj operaciji u kojoj je pristao na seksualni odnos sa maloljetnikom.

Vatikan formalno ne osuđuje homoseksualnost, ali tvrdi da su seksualni odnosi između dva muškarca protivprirodni. Papa je ranije zabranio da se za sveštenike obrazuju studenti koji otvoreno priznaju da su homoseksualci.
XS
SM
MD
LG