Dostupni linkovi

Vlada Crne Gore preuzima dug i zgradu "Pobjede"


Vlada bi danas trebalo da usvoji odluku kojom će preuzeti oko 2,8 miliona EUR duga Novinsko-izdavačkog preduzeća Pobjeda, nastalog po osnovu poreza i doprinosa, dok će zauzvrat postati vlasnik atraktivne lokacije i zgrade kompanije.

Vlada na taj način, kako tvrde njeni predstavnici, namjerava da sredi stanje u Pobjedi, koja godinama ima finansijske probleme, pišu Dnevne novine.

Predlog sporazuma o izmirenju obaveza prema državi, čijim bi usvajanjem Vlada postala vlasnik zgrade Pobjede, u petak bi trebalo da razmatraju akcionari najstarije novinske kuće u Crnoj Gori. Vanredna sjednica Skupštine akcionara Pobjede do sada je odlagana tri puta, posljednji put u petak.

Planirano je da tekst sporazuma akcionarima formalno bude uručen neposredno prije početka sjednice, a s obzirom na to da država posjeduje skoro 86 odsto udjela u Pobjedi očekuje se da će akcionari usvojiti Vladin predlog, čime će zgrada preći u vlasništvo izvršne vlasti.

O prodaji crnogorskog novinskog preduzeća pregovara se sa sarajevskom kompanijom Avaz-roto press, čiji je vlasnik bosanski biznismen i političar Fahrudin Radončić. Pregovori u vezi prodaje Pobjede formalno još traju, iako je od njihovog početka prošla godina.

Do sada su propala dva tendera za privatizaciju Pobjede, dok se na treći javio jedino Avaz, koji je, osim 100 hiljada EUR za preuzimanje državnog paketa akcija, ponudio i 2,5 miliona EUR za investicije u štampariju i 1,68 miliona za socijalni program. Planirano je i da na sadašnjoj lokaciji Pobjede gradi stambeno-poslovnu zgradu, za koju je bio spreman da uloži više od devet miliona EUR.
XS
SM
MD
LG