Dostupni linkovi

Štrajk ponovo paralisao Grčku


Grčki radnici stupili su danas u jednodnevni štrajk, zbog čega neće raditi državne škole, javni prevoz i feriboti, a bolnice će primati samo hitne slučajeve.

Dva najveća sindikata u zemlji - ADEDY u javnom i GSEE u privatnom sektoru - pozvali su zaposlene da stupe u štrajk zbog mera štednje, otpuštanja i smanjenja plata, što, po njima, samo produbljuje tešku situaciju radnika koji se bore da izađu iz najgoreg mirnodopskog perioda za Grčku, navodi Rojters.

Najavljeno je da će javni prevoz u velikoj meri funkcionisati, ali da neće saobraćati autobusi i vozovi, a to isto se odnosi i na avionski saobraćaj, zbog čega će letovi uglavnom biti otkazani ili će pretrpeti izmene u zakazanim terminima.

Brodovi će ostati u grčkim lukama tokom celog dana, što će stvoriti probleme ljudima na ostrvima koji su životno upućeni na vezu sa kopnom uz pomoć feribota, prenosi AFP.

Prethodnog dana su novinari širom zemlje bili u štrajku zbog otpuštanja radnika i smanjivanja plata. Zbog toga i jučerašnja poseta francuskog predsednika Fransoa Olanda nije medijski ispraćena.

Protesti i štrajkovi tokom proteklih nekoliko sedmica, kako se očekuje, danas će imati svoju kulminaciju na demonstracijama koje će u podne biti organizovane ispred grčkog parlamenta na Trgu Sintagma u Atini, koji je ranije bio mesto žestokih sukoba policije i demonstranata.

Konzervativna vlada u Atini ponavlja da nema drugog rešenja osim oštrih mera štednje budući da je to glavni uslov međunarodnih kreditora, koji pružaju pozajmice od vitalnog značaja za zemlju, koja beleži šestu godinu za redom u recesiji.
XS
SM
MD
LG