Dostupni linkovi

Asanž: Poslanički imunitet bi me štitio od progonaOsnivač Vikiliksa Džulijan Asanž veruje da bi mu mesto u australijskom gornjem domu parlamenta donelo slobodu i omogućilo mu da se vrati kući.

U intervjuu objavljenom na australijskom vebsajtu Konverzejšen, Asanž je istakao da bi na taj način bio rešen njegov duži azil u anbasadi Ekvadora u Lonodnu.

Naime, on smatra da, ukoliko bi osvojio mesto u Senatu na izborima zakazanim za 14. septembar, pravosuđe Sjedinjenih Američkih Država ne bi želelo da izazove međunarodni diplomatski problem.

Asanž se, inače, nalazi u Ambasadi Ekvadora u Londonu od juna gde je dobio azil kako bi izbegao ekstradiciju u Švedsku. Britanija je odbila da mu omogući bezbedan izlazak iz zemlje.

Asanž strahuje da bi Švedska mogla da ga izruči SAD koja želi da ga ispita u vezi obelodanjivanja američkih diplomatskih depeša.

Predsednik Ekvadora Rafael Korea izjavio je sinoć nakon što je proglasio izbornu pobedu da u što skorijem roku mora biti pronađeno diplomatsko rešenje za Asanža.
XS
SM
MD
LG