Dostupni linkovi

Mediji: Krunski svedok protiv Julije Timošenko u zatvoru u Osijeku


U osiječkom zatvoru već pola godine nalazi se ukrajinski tajkun Andrija Eduardovič Zadrožni, kojeg ukrajinska tajna služba traži kao potencijalnog krunskog svedoka u još jednom procesu protiv bivšeg premijera Julije Timošenko, prenose agencije.

Zadrožni je uhapšen u Hrvatskoj u julu prošle godine na osnovu međunarodne poternice, koju je raspisao ukrajinski biro Interpola i od tada je pritvoren u zatvoru u Osijeku, piše zagrebački "Jutarnji list".

Ukrajinska bezbednosna služba optužila je Zadrožnog za prevaru državne Rodovid banke i nevraćanje višemilionskog kredita, a njegovi advokati tvrde da je krivični postupak motivisan prisvajanjem njegove vredne imovine i političkim razlozima.

Ukrajinsko tužilaštvo u septembru je poslalo hrvatskom Ministarstvu pravosuđa zahtev za izručenje Zadrožnog. Županijski sud u Vukovaru odlučio je da Zadrožni bude izručen Ukrajini, ali se on na tu odluku žalio Vrhovnom sudu.

Timošenkova je 2011. godine osuđena na sedam godina zatvora zbog malverzacija pri sklapanju ugovora o trgovini prirodnim gasom.
XS
SM
MD
LG