Dostupni linkovi

Budimir pozvao političke lidere na sastanak o krizi u FBiH


Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir pozvaće predsjednike sedam političkih stranaka - SDA, SDP BiH, SBB BiH, HDZ BiH, HSP BiH, HDZ 1990 i Stranke radom za boljitak da se sastanu 19. februara, radi pronalaženja rješenje za aktuelnu političku situaciju u Federaciji nakon ponovne blokade institucija vlasti.

Budimir očekuje da će lideri stranaka pokazati odgovornost i spremnost na poštivanje demokratskih postulata, dijaloga, kompromisa, te Ustava i Zakona i zakonskih procedura FBiH, saopšteno je iz kabineta predsjednika FBiH.

"Građani i narodi FBiH i BiH taoci su postojeće krize i nefunkcionisanja institucija FBiH radi nedostatka dijaloga i kompromisa političkih stranaka i njihovih lidera. Evidentno je da su uzroci za postojeće stanje u lošim i nedorečenim zakonskim regulativama kao i stavovima političkih stranaka koji kao prioritetni cilj imaju zadovoljenje stranačkih interesa", navedeno je u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da bi privredno stanje zemlje kao i socijalne prilike velikog broja stanovnika trebali biti dovoljan razlog za formiranje vlade koja bi preduzela sve potrebne radnje za stvaranje ambijenta za pokretanje privrede i popravljanje socijalne situacije, kao i odlučan obračun sa korupcijom.
XS
SM
MD
LG