Dostupni linkovi

Rusija sumnja da je konjsko meso uvezeno i kod njih


Ilustracija
Ilustracija
Rusija je danas saopštila da je obrađena konjetina upakovana kao govedina, možda, izvezena u tu zemlju i izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog kontrola prehrembenih proizvoda.

"Nije isključeno da su slični proizvodi, možda, dospjeli na rusku teritoriju", saopšteno je danas iz ruske Veterinarske i fitosanitarne službe i navedeno da je od evropske administracije za zaštitu potrošača zatraženo da razmjenjuju informacije iz istrage.

U saopštenju se ističe da Veterinarska i fitosanitarna služba izražava ozbiljnu zabrinutost zbog problema u sistemu kontrole migracije kontrolisanih proizvoda na teritoriji EU i izvozu.

Evropski komesar za zdravstvo Tonio Borg rekao je juče da sve zemlje članice treba da od 1. marta pa u naredna tri mjeseca sprovode nasumična ispitivanja govedine.

Borg je istakao da se analizama ne trebaju tražiti samo tragovi konjskog mesa već i veterinarski lijek "fenilbutazon" za koji se smatra da je potencijalno opasan po ljude.

Velika Britanija je krajem januara prva prijavila prisustvo konjskog mesa u pakovanjima govedine, ali je kasnijom istragom utvrđeno da sličnih proizvoda ima u Irskoj, ali i u ostalim evropskim državama, uključujući Francusku i Švedsku.

Analitičari navode da su ispitivanja ukazala na zamršeni put kojim prehrambeni proizvodi idu od proizvođača do potrošača.
XS
SM
MD
LG