Dostupni linkovi

Klaus optužio EU da je veća pretnja nego MoskvaOdlazeći češki predsednik Vaclav Klaus optužio je Brisel da je veća pretnja od Moskve.

"Za mene je Rusija velika zemlja koju moram da primim k znanju. Danas za Češku vidim kao aktualne druge pretnje ne Rusiju. Rusija danas ne određuje moj život. Daleko više ga određuje Evropska unija", kazao je Klaus u intervjuu koji danas objavljuje novi konzervativni poljski nedeljnik Do Žeči.

Američki predsednik Barak Obama, prema oceni Klausa, predstavlja antidemokratski pravac politike, dok britanski premijer Dejvid Kameron nije u stanju da zauzme jasan stav, a Havela je Klaus označio za ekstremnog levičara.

"Umesto demokratije, Havel je želeo elitističku postdemokratiju. To je pre bio eho francuskih jakobinaca nego britanski konzervativni pristup klasičnog liberalizma", rekao je Klaus.

Havela je Klaus optužio i za spoljno-politički intervencionizam, uključujući tu i podršku "humanitarnim bombardovanjima", kosmpolitizam, umesto da veruje zemlji u kojoj živi, i nepoštovanje drugih zemalja sveta.

Klausu ističe predsednički mandat 7. marta, a dan kasnije će svečano zakletvu na Hradčanima položiti 68-godišnji bivši češki socijaldemokratski premijer Miloš Zeman.

On je odmah nakon što su ga Česi 26. januara izabrali za šefa države na istorijski prvim direktnim izborima kazao da će jedan od njegovih prvih poteza biti da vrati na predsednički zamak Hradčani zastavu Evropske unije koju je Klaus 10 godina uporno odbijao da okači.
XS
SM
MD
LG