Dostupni linkovi

Monti: EU se boji povratka Berluskonija


Evropska unija (EU) boji se povratka Silvija Berluskonija ako on pobijedi na parlamentarnim izborima krajem mjeseca, zbog njegovog lošeg uticaja na zajedničku valutu euro, saopštio je italijanski premijer Mario Monti.

"Berluskoni me razočarao, izostao je sa svih važnih događaja i izdao je liberalnu revoluciju. EU se boji njegova povratka jer joj je dosta bilo finansijske nediscipline i nesposobnosti odlučivanja, što je prijetnja i eurozoni", rekao je Monti.

Monti, bivši izaslanik Evropske komisije (EK) koji u Briselu uživa dobar ugled među većinom evropskih lidera, zamijenio je Berluskonija u novembru 2011. godine, na vrhuncu krize evropskih tržišta, prenosi Hina.

Berluskoni se morao povući i prepustiti mjesto Montievoj stručnoj Vladi koja je trebalo da pronađe odgovor na finansijske prijetnje Italiji.

Berluskoni velik dio svoje predizborne kampanje gradi na populističkim napadima na EU, euro i ulogu Njemačke na evropskom planu.

Montijeve kritike su odmah izazvale odgovor Berluskonijevih pristalica.

"Monti misli da se EU boji povratka Silvija Berluskonija. Mogu mu reći da se Italija boji Montijevog povratka", poručio je bivši ministar u Berluskonijevoj Vladi, Đanfranko Rotondi.
XS
SM
MD
LG