Dostupni linkovi

Počinje filmski festival u Berlinu


Premijernom projekcijom filma "Grandmaster" hongkonškog režisera Wonga Kar Waija večeras u Berlinu počinje 63. međunarodni filmski festival, na kojem će se do 17. veljače za nagrade natjecati 19 filmova, od visokobudžetnih holivudskih naslova do novih uradaka europskih filmskih veterana i filmskih prvijenaca.

Režiser "Grandmastera", prvog filma festivala među njih više od 400 u različitim programima, ujedno je i predsjednik ovogodišnjeg žirija. Taj borilačko-povijesni spektakl, kojeg direktor Berlinskog filmskog festivala Dieter Kosslick naziva "vizualno moćnim žanrovskim filmom", priča je o dvoje kung fu majstora, od kojih je jedan legendarni Ip Man, mentor Brucea Leea.

Dio službenog programa, koji ukupno obuhvaća 24 filma, neće se natjecati za Zlatne i Srebrne medvjede. Među njima su "Tamna krv" Georga Sluizera, koji je autor dovršio tek sada, nakon dvadeset godina jer je River Phoenix tijekom snimanja iznenada umro, "Noćni vlak za Lisabon", ekranizacija istoimene književne uspješnice Pascala Merciera, u kojoj glumi Jeremy Irons te američki "Croods", pustolovna priča o prvoj obitelji na svijetu koja kreće u avanturu života.

U konkurenciji je i bosansko-hercegovački režiser, Oskarom nagrađeni, Danis Tanović, s filmom "Epizoda u životu berača željeza", istinitom pričom o romskoj obitelji čija majka nije dobila nužnu, po život presudnu liječničku pomoć jer nije bila zdravstveno osigurana.
XS
SM
MD
LG