Dostupni linkovi

Indija: Optuženi za silovanje u autobusu tvrde da su nevini


Petorica muškaraca optuženih za silovanje 23-godišnje Indijke u autobusu u Nju Delhiju izjasnili su se danas kao nevini za taj zločin, pred specijalnim sudom osnovanom radi ubrzanog rešavanja slučajeva zločina nad ženama.

Optuženi su potpisali izjave u kojima su naveli da su nevini, rekao je advokat jednog od njih čije ime ne sme da se otkriva po naredbi suda.

U sudu u Nju Delhiju u utorak će početi iznošenje iskaza svedoka. Sudjenje se odvija bez prisustva javnosti.

Šestom optuženom, koji ima 17 godina, sudiće se u sudu za maloletnike i maksimalna kazna koju bi on mogao da dobije je tri godine u popravnom domu. Da je godinu dana stariji, mogao bi da bude osudjen za smrt, što je kazna koja preti ostalim optuženima.

Šestorica muškaraca optužena su da su sredinom decembra u Nju Delhiju silovali 23-godišnju studentkinju u autobusu u pokretu, a zatim nju i njenog momka prebili gvozdenim šipkama i izbacili na ulicu. Devojka je 28. decembra umrla u bolnici u Singapuru.

Taj slučaj je izazvao masovne proteste i pokrenuo pitanje položaja žene u indijskom društvu, nasilja nad ženama, kao i pitanja funkcionisanja policije, izmene zakonodavstva i načina na koji funkcionišu sudovi.
XS
SM
MD
LG