Dostupni linkovi

Josipović: Slovenija ne ucenjuje Hrvatsku



Hrvatski predsednik Ivo Josipović izjavio je danas da Slovenija ne ucenjuje Hrvatsku u sporu o vraćanju novca hrvatskih štediša bivše Ljubljanske banke, koji već više od dve decenije opterećuje odnose zvaničnog Zagreba i Ljubljane.

"Mislim da će rešenje biti kompromisno i da će moći da se okarakteriše kao pravedno za obe strane", rekao je Josipović novinarima upitan ucenjuje li Slovenija Hrvatsku rešenjem koje nije u interesu Zagreba, s obzirom na kratke rokove za hrvatski ulazak u
Evropsku uniju.

Josipović je izrazio uverenje da će se "vrlo skoro naći" zajednički jezik i da će slovenački parlament ratifikovati na vreme hrvatski pristupni ugovor.

Zbog spora u vezi sa vraćanjem novca hrvatskim štedišama bivše Ljubljanske banke Slovenija je jedina država članica EU koja nije počela ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora sa EU.

Situaciju dodatno otežava politička kriza u Sloveniji, jer bi u slučaju skorog raspuštanja slovenačkog parlamenta Hrvatska gotovo sigurno ostala bez ratifikacije, a samim tim bez očekivanog ulaska u EU 1. jula.

Zvanična Ljubljana i Zagreb različito gledaju na rešavanje problema vraćanja novca štedišama Ljubljanske banke, takozvane "prenesene štednje".

Ministri spoljnih poslova Hrvatske i Slovenije Vesna Pusić i Karl Erjavec sinoć u Briselu nisu postigli rešenje, ali su najavili da će se ponovo sastati 6. februara u Sloveniji.
XS
SM
MD
LG