Dostupni linkovi

Ambasada: Švedska nije tražila uvođenje viza Srbiji



Ambasada Švedske u Beogradu negirala je danas pisanje nekih medija da su švedske vlasti pokrenule inicijativu za ponovno uvođenje viza Srbiji.

"Švedska snažno podržava uvođenje mehanizma za suspenziju (bezviznog režima) u postojeći set propisa. Suprotno izveštajima u nekim medijima, ne postoji ništa u stavu Švedske što se promenilo po tom pitanju", saopštila je Amasada.

U saopštenju se dodaje da članice EU još razmatraju tekst o tom mehanizmu i da je tekst neutralan i da se ne odnosi posebno na potražioce azila iz zemalja zapadnog Balkana.

Podrška Švedske uvođenju mehanizma za suspenziju bezviznog režima, kako se ističe u saopštenju, ne podrazumeva da će Švedska automatski odlučiti da ga odmah i primeni.

"Švedska vlada je veoma svesna koliko je bezvizni rezim važan za građane i zemlje zapadnog Balkana, ali način na koji se ta sloboda koristi je neprihvatljiv", navodi se u saopštenju.

Ambasada podseća da je Švedska jedna od članica EU koja je najviše pogođena problemom azilanata. Od uvođenja bezviznog režima za balkanske zemlje 2009. godine, u Švedskoj je podneto oko 20.000 zahteva za azil iz tog regiona.

Pojedini beogradski mediji su preneli da je švedski ministar za imigracije i politiku azila Tobijas Bilstrom poslao vladama preostalih 26 država EU pismo u kojem zahteva da se građanima Srbije, Albanije, BiH, Kosova, Makedonije i Crne Gore ponovo uvedu vize za putovanja u EU.
XS
SM
MD
LG