Dostupni linkovi

Afričke i zapadne zemlje obećale 450 miliona dolara za Mali


Afričke i zapadne zemlje obećale su danas više od 450 miliona dolara za finansiranje
afričkih vojnih snaga za borbu protiv islamskih ekstremista u Maliju.

U sjedištu Afričke unije u Etiopiji, visoki zvaničnik Ramtane Lamamare rekao je da je za Afričku misiju podrške u Maliju (AFISMA), koju su podržale i UN, obećano 455,5 miliona dolara.

Islamski ekstremisti od aprila prošle godine kotrolišu veće dio sjevernog Malija, a Francuska je ovog meseca počela operacije kako bi spriječila prodiranje islamista na jug zemlje.

Afrička unija je procijenila da je za početni budžet AFISMA potrebno 461 milion dolara, dok je s dodatnom pomoći malijskoj vojsci i snagama zapadnoafričkog bloka koje podržavaju Mali, potrebno blizu 960 miliona dolara.

Predstavnici članica Evropske unije danas će u Briselu razgovarati o podršsci malijskim snagama, prije svega kroz vojnu obuku. EU je osmislila misiju od 500 ljudi, od kojih će polovina njih biti vojni instruktori.

EU je obećala 67 miliona dolara, Njemačka zasebno 20 miliona i treću transportnu letjelicu za prevoz afričkih trupa, dok je Velika Britanija saopštila da će obezbijediti trajekt za prijenos opreme i trupa.

Japan je najavio pomoć od 120 milioan dolara za pomoć i za izbeglice, dok je predastavnik Stejt departmenta rekao da će SAD za operaciju u Maliju dati 96 miliona dolara.
XS
SM
MD
LG