Dostupni linkovi

Kairo: Suzavcem na demonstrante


Egipatska policija sukobila se u Kairu s demonstrantima koji su pokušali da sruše betonski zid, izgrađen da bi ih sprečio da dođu do zgrada parlamenta i Vlade.

Prema riječima očevidaca, policija je upotrijebila i suzavac.

Nasilje je izbilo uoči druge godišnjice pobune u Egiptu kojom je svrgnut predsednik Hosni Mubarak.

Mladi aktivisti i opozicione grupe pozivaju Egipćane da sjutra obilježe godišnjicu masovnim demonstracijama na centralnom Trgu Tahrir i ispred Predsjedničke palate.

Oni namjeravaju da iskažu nezadovoljstvo politikom novog predsjednika Morsija i stranke Muslimanske braće, koja ga podržavaju, i da ponovo zatraže ukidanje ili radikalne promjene novog ustava. Mnogi smatraju da su tim ustavom ograničena prava i slobode i optužuju islamiste da pokušavaju da prigrabe svu vlast.

Vođa opozicije Mohamed el Baradej je danas u video-poruci preko interneta pozvao Egipćane na ulice, ali je upozorio da će za promjene biti potrebno vrijeme.

"Od svakog od vas, širom Egipta, zahtijevam da dokažete da revolucija mora da se nastavi", rekao je El Baradej i dodao da se moraju nastaviti i protesti za slobodu, dostojanstvo i socijalnu pravdu, dok ne budu ispunjeni svi zahtjevi.

Islamističke partije saopštile su da sjutra neće biti na ulicama i upozorile opoziciju da ne izaziva.
XS
SM
MD
LG