Dostupni linkovi

Janša najavio odluku o sudbini Vlade Slovenije


Slovenački premijer Janez Janša najavio je da će danas saopštiti svoje reagovanje na izlazak pojedinih stranaka iz vladine koalicije, odnosno na sudbinu vlade.

Koaliciju je juče napustila Državljanska (građanska) lista Gregora Viranta, koji bi danas trebalo da da ostavku i na mesto predsednika parlamenta. Odlazak Državljanske liste iz vlade je usledio sinoć, jer premijer Janez Janša nakon izveštaja antikorupcijske komisije nije dao ostavku.

Za danas su ostavke najavili i ministar finansija Janez Šušterčič i ministar pravosuđa i javne uprave Senko Pličanič, koji su takođe članovi Državljanske liste.

Izlazak iz koalicije je za danas najavila i Demokratska stranka penzionera ministra spoljnih poslova Karela Erjaveca i Slovenska ljudska stranka, koja je spremna da ostane u koalciji do sednice parlamenta u februaru.

Premijer Janez Janša je lokalnoj radio-stanici tokom jučerašnjeg obilaska kraško-notranjskog regiona rekao da, uprkos ranijih ultimatuma da da ostavku, od parlamenta nije dobio ništa zvanično, kao i da je na sastanku sa članovim koalicije pokušao da "objasni posledice koje može da izazove duža politička nestabilnost u državi zbog rušenja vlade i koalicije".
XS
SM
MD
LG