Dostupni linkovi

SAD: Predstavnički dom glasa o podizanju limita duga



Zvaničnici iz redova republikanaca navode da će Predstavnički dom američkog Kongresa u srijedu glasati o podizanju granice zaduživanja, u namjeri sprečavanja prvog državnog bankrota u historiji Sjedinjenih Američkih Država.

Glasanje predstavlja promjenu strategije Predstavničkog doma, kog vode republikanci, koji su odlučili da granicu javnog duga ne upotrebe kao adut protiv predsjednika Baracka Obame, prenosi AP.

Republikanci iz Predstavničkog doma su naveli da je za podizanje limita zaduživanja potrebno da oba doma Kongresa (Predstavnički dom i Senat) odobre budžete koji obuhvataju mjere štednje, pri čemu će plate biti obustavljene za zakonodavce iz oba doma, ako to ne učine.

Trenutni limit zaduživanja iznosi 16,4 milijardi dolara, a novi zakon podrazumjevao bi da limit može biti uvećan za količinu novca potrebnu za finansiranje vladinih obaveza zaključno sa 18. majem, dok bi Ministarstvo finansija u Washingtonu, ako za tim bude bilo potrebe, zadržalo mogućnost da donese vanredne mjere kako bi kupilo još vremena, javlja Tanjug.
XS
SM
MD
LG