Dostupni linkovi

Sarajevo:Odata pošta djeci žrtvama iz ulice Bosanska


Polaganjem cvijeća na mjesto masakra u ulici Bosanska kod broja 4, Vlada Kantona Sarajevo, udruženja, ministarstva, prijatelji i roditelji, danas su odali počast poginuloj djeci.

Na tom mjestu je prije 19 godina poginulo šestero maloljetnih Sarajlija usljed rasprskavajućeg djejstva triju minobacačkih granata ispaljenih s agresorskih položaja u Nedžarićima.

Ovo nije jedini napad na djecu i građane Sarajeva koji su u nastojanju da prežive bili ubijani i to nije bilo slučajno, kazala je Fahira Kalajdžisalihović uime Ministarstva kulture i sporta.Ovaj zločin se ne smije zaboraviti jer je to grijeh i saučešće u zločinima, dodala je.

"Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.- 1995.'' djeluje u nadi da će zločinci biti pronađeni i kažnjeni, te da će biti više udruženja koja će brinuti da se ovaj i slični masakri ne zaborave.

"Ciljevi agresora su bili civilni, ubijen je veliki broj djece, podatak da je njih između 700 i 1.000 govori da se u ratu nije vodilo računa o najostjetljivijoj skupini", istakao je direktor Udruženja ''Obrazovanje gradi BiH'' Jovan Divjak.

Na ovom mjestu su ubijeni Indira Brković (1982.), Jasmina Brković (1989.), Mirza Dedović (1986.), Danijel Jurenić (1983.), Nermin Rizvanović (1981.) i Admir Subašić (1986.).

Šestero maloljetnika je teže ranjeno.
XS
SM
MD
LG