Dostupni linkovi

Posmrtni ostaci Petra Drugog Karađorđevića stižu u Srbiju


Posmrtni ostaci posljednjeg jugoslovenskog kralja Petra Drugog Karađorđevića trebalo bi da danas budu dopremljeni u Beograd avionom iz Ciriha.

Posmrtne ostatke kralja Petra Drugog na aerodromu "Nikola Tesla" uz državne počasti i gardu, trebali bi dočekati članovi porodice, premijer Srbije Ivica Dačić i zvaničnici Vojske Srbije.

Garda će kraljeve posmrtne ostatke "predati Žandarmeriji na čuvanje" u dvorskoj kapeli, gdje bi Njegova svetost patrijarh srpski Irinej trebalo da služi liturgiju i parastos.

Posmrtni ostaci kralja Petra Drugog počivaće u dvorskoj kapeli Svetog Andreja Prvozvanog na Dedinju do sahrane u Zadužbini Svetog Đorđa na Oplencu. Datum sahrane još nije preciziran.

Ekshumacija posmrtnih ostataka prvorođenog sina kralja Jugoslavije Aleksandra i kraljice Marije iz porte crkve Svetog Save u Libertvilu kod Čikaga izvršena je prošlog četvrtka.

On je poslije aprilskog sloma 1941. godine, zajedno sa kraljevskom vladom emigrirao iz tadašnje Kraljevine Jugoslavije, a poslije Drugog svjetskog rata nove komunističke vlasti 1945. godine su bez referenduma ukinule monarhiju i članovima Kraljevskog doma oduzele državljanstvo i građanska prava.
XS
SM
MD
LG