Dostupni linkovi

Barozo: C. Gora posvećena evrointegracijamaPredsednik Evropske komisije Žoze Manel Barozo ocenio je danas da su za Crnu Goru
prioritetne reforme pravosuđa koje se moraju postići izmenama Ustava.

Barozo je u Briselu, posle razgovora s crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem, rekao da Crna Gora pokazuje posvećenost evropskim integracijama.

Evropska unija je juna prošle godine otvorila pristupne pregovore s Crnom Gorom, a pregovori su formalno počeli krajem prošle godine otvaranjem i zatvaranjem pregovaračkog poglavlja o nauci i naučnim istraživanjima.

Premijer Milo Đukanović se danas, tokom prve posete Briselu od povratka na drzavnu funkciju oktobra prošle godine, sastao i s predsednikom Evropskog saveta Hermanom van Rompejem koji je podvukao potrebu unapređenja vladavine prava i ponovio zahtev Brisela o "merljivim" rezultatima u toj oblasti.

Brisel je u više navrata ukazao da bi ustavne promene mogle zakočiti pregovarački proceš i traži od vlasti i opozicije da izmenom Ustava osiguraju veću nezavisnost sudija i tužilaca od političkih centara moći.

Đukanović je zvaničnicima u Briselu preneo uveravanja da će njegova vlada biti posvećena vladavini prava i radu na ustavnim promenama.
XS
SM
MD
LG