Dostupni linkovi

Pusić: Slovenija će ratifikovati hrvatski pristupni ugovorPotpredsednica Vlade Hrvatske i ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić izjavila je danas da veruje da će Slovenija na vreme ratifikovati hrvatski pristupni ugovor i da će Hrvatska 1. jula ove godine ući u Evropsku uniju.

Ocenila je ohrabrujućim izjave koje, kako je rekla, prvi put vrlo jasno dolaze iz Slovenije - da žele postizanje dogovora i da je kompromis moguć.

Zbog spora u vezi sa povraćajem novca hrvatskim štedišama bivše Ljubljanske banke, koji već dve decenije opterećuje odnose Hrvatske i Slovenije, zvanična Ljubljana još nije ratifikovala hrvatski pristupni ugovor sa EU.

Komentrarišući izjavu gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela da, ako Slovenci spreče ulazak Hrvatske u EU, onda neće moći na Jadran, Pusić je odgovorila da "spoljnu politiku i dalje vodi hrvatska vlada, a Slovenci su dobrodošli, dragi i važni gosti".

Hrvatska će 28. članica EU postati 1. jula 2013, a ugovor o pristupanju treba da potvrdi još šest od 27 zemalja-članica EU.
XS
SM
MD
LG