Dostupni linkovi

Bangladeš: Prva presuda za ratne zločine


Sud u Bangladešu osudio je na smrt islamskog imama, povezanog s jednom fundamentalističkom partijom, za zločine protiv čovječnosti tokom rata za nezavisnost 1971. godine.

Presuda Abulu Kalamu Azadu je prva sudska odluka izrečena od, kako agencija AP navodi, kontroverznog suda koji pokušava da sudi za zločine počinjene tokom tog rata.

Azadu, koji je bio član partije Džamat-e-islami, suđeno je u odsustvu pošto je on navodno pobjegao u Pakistan prošle godine, poslije podizanja optužnice.

Partija Džamat-e-islami učestvovala je u akcijama protiv rata za nezavisnost Bangladeša od Pakistana, a njeni članovi su optuženi da su podržali ili čak i učestvovali u zločinima koje je počinila pakistanska vojska.

Bangladeš tvrdi da je tokom devetomjesečnog rata vojska Pakistana, uz pomoć lokalnih saradnika, ubila tri miliona ljudi i silovala oko 200.000 žena.

Međunarodne grupe za ljudska prava dovele su u pitanje rad suda za ratne zločine koji je osnovala vlada u Daki, pa je tako Human Rights Watch (HRW) negodovala zbog brojnih propusta, uključujući nestanak svjedoka odbrane ispred zgrade suda.
XS
SM
MD
LG