Dostupni linkovi

Osnivač ugašenog Megauploada pokrenuo novi sajt


Kim Dotkom, osnivač ugašenog sajta za skladištenje i razmenu fajlova Megaaploud (Megaupload), pokrenuo je sa Novog Zelanada, uz veliku pompu, novi sličan sajt, Mega, tačno na godišnjicu svog hapšenja u spektakularnoj akciji tamošnje policije, javljaju svetski mediji.

Postupajući po američkoj poternici, 76 novozelandskih policajaca je 20. januara 2012. godine u pratnji helikoptera upalo u Dotkomovu vilu, lišilo ga slobode i zaplenilo mu imovinu, podseća Beta. Mesec dana kasnije Dotkom je pušten uz kauciju, a potom je otkriveno da su nalozi za hapšenje bili neispravni i da su vlasti Novog Zelanda sve vreme to znale.

Naslednik Megaaplouda, Mega, pokrenut je u noći između subote i nedelje, i u prvih 14 sati rada je, prema Dotkomovim rečima, dobio više od milion korisnika.

Do racije, Megaaploud je bio jedan od najpopularnijih sajtova na Internetu. Američke vlasti su ga ugasile u januaru 2012, zaplenivši servere na kojima su korisnici sajta držali fajlove, kako one sa piratskim materijalom tako i sopstvene - koje još nisu povratili.

SAD traže od Novog Zelanda da im isporuče Dotkoma, kojeg terete da je tvorcima filmova, muzike, igara naneo oko 500 miliona dolara štete na ime izgubljene dobiti usled kršenja autorskih prava.
XS
SM
MD
LG