Dostupni linkovi

Reeker: Međunarodna zajednica neće rješavati probleme umjesto bh. političara


Nakon što John Kerry stupi na dužnost državnog sekretara Sjedinjenih Država umjesto Hillary Clinton može se očekivati kontinuitet američkog angažmana na Balkanu.

Ovo je danas u razgovoru videolinkom iz Brisela izjavio predstavnicima bh. novinskih agencija zamjenik pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Sjedinjenih Država Philip Reeker.

Naglasio je da se nakon nove inauguracije predsjednika Baracka Obame očekuje da će imenovanje Johna Kerryja proći kroz proces provjere u Senatu SAD-a.

"Senator Kerry ima veliko iskustvo. Bio je 28 godina senator, a sve to vrijeme je pratio dešavanja na zapadnom Balkanu, posebno u BiH", naglasio je.

Reeker je zato siguran da će Kerry kao državni sekretar nastaviti isti angažman kakav je Hillary Clinton imala prema ovom regionu.

On je naveo da boravi u Briselu na početku godine da bi s Evropskom unijom nastavio koordinirati napore prema zapadnom Balkanu, s fokusom na BiH.

"Važno je da se u 2013. fokusiramo na BiH da bi bila bolja od 2012. u kojoj je bilo puno propuštenih šansi", kazao je Reeker.
XS
SM
MD
LG