Dostupni linkovi

Clinton 23. januara svjedoči u Kongresu o napadu u Bengaziju


Kongresno saslušanje američke državne sekretarke Hillary Clinton o septembarskom napadu na konzulat u Bengaziju održat će se 23. januara, nekoliko dana prije nego što napusti vladu Baracka Obame, saopštio je predsjednik odbora za vanjske poslove Predstavničkog doma Kongresa Ed Royce.

"Moja je namjera fokusirati se na razlog zbog kojeg taj napad nije bolje anticipiran, koje su greške dužnosnika State Separtmenta te koji se nedostaci zvaničnika moraju popraviti kako bi se bolje osigurali naši diplomatski kompleksi u inostranstvu i zaštitile naši diplomate", rekao je republikanac Ed Royce.

Hillary Clinton prvo je trebala svjedočiti 20. decembra, ali su je viroza i potres mozga primorali da odgodi saslušanje na kojem insistiraju republikanci u Kongresu.

U napadu naoružane grupe na američki konzulat u Bengaziju 11. septembra prošle godine ubijen je ambasador SAD-a u Libiji Christopher Stevens i još tri diplomatska službenika, a 10 osoba je ranjeno.

Istraga napada, koja je još u toku, izazvala je brojne kontroverze u američkoj politici, pri čemu opozicioni republikanci koji imaju većinu u Predstavničkom domu Kongresa insistiraju na odgovornosti demokratske administracije i State Departmenta zbog propusta u osiguranju i sporim reakcijama na napad, koji su po njima pridonijeli pogibiji američkih diplomata.
XS
SM
MD
LG