Dostupni linkovi

Bundestag:Neophodno provođenje odluke "Sejdić Finci"


Predstavnici njemačkog Bundestaga istakli su u razgovoru sa Grupom prijateljstva za zapadnu Evropu Parlamentarne skupštine BiH spremnost za dalje pružanje pomoći BiH, posebno skrenuvši pažnju na neophodnost provođenja odluke Suda u Strazburu u predmetu "Sejdić – Finci".

Član delagacije Bundestaga Josip Juratović ocijenio je da problem u BiH nisu nacionalni interesi.

"Problem je da se stvore uslovi da se svaki građanin BiH osjeća ravnopravno i da su svakom pojedincu zagarantovana jednaka prava", naveo je Juratović.

Predsjedavajući Grupe prijateljstva za zapadnu Evropu Sulejman Tihić rekao je da su prioriteti spoljne politike BiH put ka EU i NATO, ali da su evidentni zaostaci u ispunjavanju potrebnih uslova za članstvo.Tihić je naglasio da je u BiH neophodno provesti ustavnu reformu kako bi se uspostavio funkcionalniji sistem koji bi onemogućio razne vrste blokada.

"Jasno je da je odgovornost prije svega na domaćim političarima, ali i da je u opštem interesu da OHR ostane u BiH", naveo je on.

Delegaciju Bundestaga NJemačke su činili poslanici Josip Juratović i Arnold Rajner, te referent Radne grupe za pitanja beznosne i odbrambene politike Bundestaga, Aksel Šnajder, saopšteno je iz parlamenta BiH.
XS
SM
MD
LG