Dostupni linkovi

Strane diplomate rešavaju pitanje spomenika u Preševu


Diplomatski predstavnici zapadnih zemalja u Srbiji počinju danas razgovore sa liderima partija Albanaca u Preševu i vlastima u Beogradu u pokušaju da se pronađe kompromisno rešenje za spomenik pripadnicima rasformirane Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca i Oslobodilačke vojske Kosova u centru Preševa, saznaje RSE.

Diplomate žele da spreče moguće incidente i intervenciju državnih organa Srbije, koji su najavili da će do 17. januara, za kada su u Briselu zakazani pregovori Beograda i Prištine, sporni spomenik biti uklonjen "milom ili silom".

Konačna odluka o sudbini spomenika očekuje se u subotu, 12. januara kada se sastaje 65 odbornika - Albanaca u skupštinama opština na jugu Srbije.

Predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa potvrdio je za RSE da će na tu zajedničku sednicu biti pozvano i više ambasadora akreditovanih u Beogradu. On međutim nije želeo da komentariše nezvanične informacije da će diplomate predložiti da lideri Albanaca sami premeste spomenik iz centra Preševa na drugu lokaciju, navodeći da nikakav predlog još nije dobio.
XS
SM
MD
LG