Dostupni linkovi

Kosovo u Novoj: Kućne proslave i pesimizam mladih


Praznična dekoracija na ulicama Prištine
Praznična dekoracija na ulicama Prištine
Većina građana je i ovu 2013. godinu dočekalo u krugu porodice, što je sve popularnije na Kosovu.

Provod van kuće rezervisan je za drugu ili treću noć a na to, kažu, utiču i visoke cene u hotelima ili restoranima. Za doček Nove cene su se kretale od 70 do 100 evra, dok je ta suma upola manja za drugu ili treću noć.
“Kao i svi Albanci, cela porodica je bila na okupu, ostali smo do kasno i to je to”, “Stari se uglavnom odlučuju za kućni ambijent, mladi izađu posle ponoći. Mi ponešto pojedemo, popijemo, zovemo bližnje i tako je uglavnom svake godine”, kažu građani Prištine.
Za razliku od prošlih godina kada je opština Priština organizovala koncert za doček, ove godine ga nije bilo, ali je održan niz kulturno zabavnih manifestacija za decu i odrasle. Na trgu Majke Tereze postavljena je bina na kojoj su DJ-evi puštali muziku.
Grad je kao i ranijih godina okićen, a u centru trga je postavljena i novogodišnja jelka.
Međutim, kao i po običaju, veliki broj vatrometa i petardi obeležili su poslednje i prve minute 2012. i 2013. godine. Nadležni organi su međutim upozorili na oprez prilikom upotrebe pirotehničkih sredstava, ali do sad ni policija ni klinički centar nisu javili da li je bilo povređenih tokom prošle noći.
Iz Policije Kosova su međutim javili da je na severu Mitrovice došlo do tuče, u koju je bilo uključeno 12 lica, i da je jedna osoba uhapšena.
Ove godine veliki broj Kosovara je doputovao iz inostranstva kako bi Novu godinu proveo sa svojim porodicima.

Jasan evropski put Kosova
Novu godinu je građanima Kosova među prvima čestitala predsednica Atifete Jahjaga, poželivši im zdravlje, sreću i uspeh. Ona je tom prilikom podsetila da je u 2012. Kosovo okončalo nadgledanu nezavisnost i da je preuzelo punu odgovornost za samoupravljanje.
Ona je istakla da je Kosovo važan faktor mira i stabilnosti u regionu i da gradi dobrosusedske odnose.
“Evropski put Kosova je jasan i uspešno će se okončati jer su institucije i građani Kosova opredeljeni za ispunjavanje svih uslova i za obavljanje svih reformi na tom putu”, kazala je Jahjaga.
Mladi na Kosovu su pesimisti kada su u pitanju očekivanja od 2013. Nova radna mesta, liberalizacija viza, kvalitetno obrazovanje su jedne te iste želje koje se ponavljaju iz godine u godinu.
Aulona Vitia, učenica srednje škole, poželela je da država više vodi računa o mladima.
“Veoma sam pesimistična i ne verujem da će se išta postići u ovoj godini. Želim više mogućnosti za nas mlade, da se unapredimo, bilo da je reč o studijama ili nečem drugom, da nam se pomogne stipendijama. Slobodno kretanje je takođe od izuzetne važnosti za nas mlade”, kazala je Vitia.
Prevaren od strane vlasti Kosova, a naročito obrazovanih institucija oseća se Muhamet Krasniqi.
“U 2013. očekujem da završim akademsku godinu. A od institucija Kosova ne očekujem ništa. Veoma sam razočaran. Ne očekujem promene”, kaže Muhamet.
XS
SM
MD
LG