Dostupni linkovi

Mostar skromno u Novu godinu, Konjičani nezadovoljni starom


Atmosfera u Mostaru uoči dočeka Nove godine
Atmosfera u Mostaru uoči dočeka Nove godine
Mostarci će, čini se, dosta skromnije nego prethodnih godina dočekati Novu godinu. Većina onih koje smo anketirali kažu kako će u novu, 2013. godinu ući kod kuće u krugu porodice. Analitičari kažu kako vrhunac ekonomske krize čini da u Mostaru novogodišnja atmosfera nije ni izbliza kao nekad.

Uz zvuke Hrvatske limene glazbe Mostar, te ulični performans mažoretkinja, Mostar danas prilično skromno korača ka novoj, 2013. godini. Ni ovoga puta neće biti organiziranog dočeka na nekom od gradskih trgova.

Kako su nam objasnili u Gradskoj upravi, kriza je utjecala na to da se nije mogao izdvojiti novac za nastupe atraktivnijih muzičara, a posljednjih godina i kada je Grad Mostar organizirao doček Nove godine odziv građana je bio skroman.

Građani će - barem oni koje smo anketirali - uglavnom Novu godinu dočekati u krugu porodice.



Ipak, ima i onih koj će moći sebi priuštiti organizirani doček po restoranima, a kako saznajemo, na mjestima organiziranog dočeka Nove godine u zatvorenom, cijene uplate za jedno mjesto i prateće jedno piće kreću se od 30 do 40 maraka pa naviše, što znači da je potrebno izdvojiti još novca za ugodnu i zabavnu noć.

Neki su odlučili i da se samoorganiziraju, a vjerovali ili ne, ima i onih koji su došli baš u Mostar da dočekaju Novu godinu. Susrećemo Francuskinju, koja je sa mužem Mostarcem došla upravo u taj grad:

"Tu smo da vidimo porodicu, radi odmora i radi Nove godine.“

Analitičari tvrde kako u Mostaru ni ove godine nema novogodišnjeg ugođaja.

„Ja bih rekao da nekakve prave novogodišnje atmosfere u Mostaru zapravo i nema. Osnovni razlog što je to tako su ekonomska kriza i neriješena politička situacija. Čini mi se da građani nikada nisu imali manje novca u svojim džepovima“, ocjenjuje novinar i komentator Faruk Kajtaz.

I Konjičani ocjenjuju 2012. godinu kao lošu uglavnom iznoseći niz problema koji su karakterisali sve segmente života. Akcenat stavljaju na katastrofalan rad političara.

Ističu da je ova godina bila izuzetno teška, a kada je riječ o politici - prava katastrofa:

  • Slika 16x9

    Mirsada Ćosić

    (Konjic, 1970) Diplomirala na Fakultetu političkih nauka, Odsjek za žurnalistiku. Za Radio Slobodna Evropa počela raditi 2000. godine. Nakon nekoliko mjeseci angažovana i za TV Liberty. U radijskom iskustvu najveći značaj ima upravo saradnja sa RSE.

XS
SM
MD
LG