Dostupni linkovi

Djeca dočekala Novu godinu, Banjalučani pesimistični


Proslava dječije Nove godine u Banjoj Luci, 31. decembar 2012.
Tačno u podne u centru Banjaluke je proslavljena dječija Nova godina. Uz muziku i stotine šarenih balona, više od hiljadu djece je uz roditelje, bake i dede uživalo u programu namijenjenom najmlađima. Na istom mjestu, banjalučkom Trgu Krajine, stariji dočekati novu, 2013. godinu.

Prohladan sunčani dan kao stvoren je bio za doček dječije Nove godine. Mame i tate, bake i dede doveli su djecu da se na Trgu Krajine provesele uz program namijenjen najmlađima. 2012. godinu djeca su ispratila uz ples i muziku.

I roditelji, bake i dede, čestitali su novu, 2013. godinu, želeći, prije svega, bezbrižno djetinjstvo najmlađima.

A za odrasle, u Banjaluci se uveče priprema nešto skromniji doček nego prethodnih godina. Oni koji ne idu na organizovani doček u neki od banjalučkih lokala, a ne ostaje im se kod kuće, moći će sa zabaviti na Trgu Krajine uz domaće izvođače - Vanju the Frog, Balkan ekspres bend i Krajiške trubače.

Kada je riječ o dočeku Nove godine građani Banjaluke koji imaju mogućnosti uglavnom se odlučuju da novu, 2013. dočekaju na nekoj od domaćih planina jer su aranžmani jeftiniji.

Regionalna putovanja uglavnom su skuplja i kreću se od 390 KM, pa do 500 evra, a u agencijama kažu da je generalno potražnja za svim aranžmanima dočeka nove godine u odnosu na prethodnu mnogo slabija:

„Relativno, cijene su kao i prethodnih godina. Nije bilo nekih većih poskupljenja. Zainteresovanost generalno, u odnosu na prošle godine, je manja.“

„Što se tiče cijena, one su tu negdje, a čak su neki aranžmani jeftiniji. Što se tiče prodaje, negdje do 30, 40 posto je manja u odnosu na prošlu godinu.“


Ocjenjujući godinu na izmaku, građani su nezadovoljni jer, kako kažu, ova godina je bila teška te iz tog razloga nemaju šta ni da slave.I dok će političari sa svojim velikim primanjima Novu godinu dočekati na nekim od egzotičnih destinacija, obični građani će u toplini svojih domova uz skromnu trpezu ispratiti staru, 2012. godinu koja im, kako kažu, nije donijela ništa dobro, i dočekati novu, 2013., za koju nemaju puno optizma, ali, kako kažu, nada umire posljednja.
  • 16x9 Image

    Maja Bjelajac

    U skoro dvije decenije novinarske karijere, izvještavala i istraživala o temama iz kulture, politike i društva za najveće medije u Republici Srpskoj o od 2006. radi kao dopisnik RSE iz Banjaluke.

  • 16x9 Image

    Gojko Veselinović

    Radio u banjalučkim Nezavisnim novinama, te na BH Radiju 1. Izvještavao i istraživao o temama koje se tiču politike, društva, ekonomije i kulture. Od novembra 2012. je dopisnik RSE iz Banjaluke.

XS
SM
MD
LG