Dostupni linkovi

Ešton: Dačić i Tači pokazali zrelost i hrabrost


Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton je izjavila je da su premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hašim Tači, pokazali "zrelost i političku hrabrost" i da njihov dijalog deluje kao "razgovor dvojice ljudi koji imaju mnogo toga da kažu jedan drugome".

U intervjuu koji Večernje novosti objavljuju u prazničnom izdanju, Ešton je rekla da će na sledećem sastanku Dačića i Tačija 17. januara biti pregledan napredak, posebno po pitanju integrisanog upravljanja prelazima i da će se razgovarati o severu Kosova.

Visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku nije htela da komentariše srpsku platformu za pregovore o Kosovu navodeći, da je plan EU za dijalog poznat i da su "decembarski zaključci Saveta za opšte poslove jasni u vezi s tim kakve su namere, očekivanja i ponude EU".

Ona je izrazila zadovoljstvo dosadašnjim tokom pregovora, ali i dodala da zna, kao što znaju i obe strane, da "postoji još mnogo toga što treba da se uradi" i da "predstoje mnogi veliki izazovi s kojima se mora suočiti i teške odluke koje treba da se donesu".

Na pitanje da li će na kraju evropskog puta Srbija morati da prizna Kosovo, Ešton je rekla da EU želi "stabilan i bezbedan Zapadni Balkan, koji će, takav, naći svoje mesto jednog dana u evropskoj porodici".
XS
SM
MD
LG