Dostupni linkovi

SAD: Velika zimska oluja pomjera se prema New Yorku


Velika zimska oluja koja je pogodila prije nekoliko dana Sjedinjene Američke Države u Meksičkom zaljevu do regije Velikih jezera u kojoj su poginule tri osobe prilikom njenog prolaska, polako se u srijedu pomjera prema istoku u pravcu New Yorka.

Meteorološke službe u zemlji su upozorile na "opasne uvjete putovanja zbog snijega i leda koji prekrivaju ceste", naglasivši da težina snijega na stablima i električnim instalacijama može dovesti do prekida električne struje.

Upućena su upozorenja stanovništvu da radije ostane kod kuće, nego da se izlažu jakom vjetru i niskim temperaturama.

Meteorološke prognoze predviđaju do 46 centimetara snijega na sjeveroistoku zemlje, od države New York do Maine. Ledena kiša i tornada bi se mogla sručiti na jug zemlje, u sjevernoj i južnoj Karolini.

U srijedu ujutro oko 700 letova je bilo otkazano, nakon 500 prethodnog dana, prema kompaniji FlightAware, čiji se red letenja može pratiti na njenoj internetskoj stranici.

"Očekujemo više otkazivanja ili kašnjenja letova danas (srijeda) i večeras, jer bi sniježna oluja mogla pogoditi grad New York danas poslijepodne", izjavio je Daniel Baker, zvaničnik FlightAware-a.
XS
SM
MD
LG