Dostupni linkovi

Odbor Skupštine Crne Gore saslušaće državnu tužiteljku o eferi Telekom


Skupštinski Odbor za antikorupciju odlučio je da obavi kontrolno saslušanje Vrhovnog državnog tužioca, Ranke Čarapić i direktora Uprave za sprječavanje pranja novca i finansiranje terorizma, Predraga Mitrovića u vezi privatizacije Telekoma.

Odbor o tom pitanju nije glasao, već je, kako je objasnio njegov predsjednik, Predrag Bulatović, iskoristio poslovničku odredbu da se kontrolno saslušanje, na osnovu predloga trećine članova parlamentarnog radnog tijela, održi po automatizmu.

On je dodao da će termin saslušanja, koje su predložili članovi Odbora iz opozicionih stranaka, biti naknadno određen, ali se ono neće održati prije kraja januara.

U Crnoj Gori je sredinom godine počeo da radi Anketni odbor za prikupljanje činjenica i informacija o korupciji u privatizaciji Telekoma, koji je, između ostalih, saslušao Čarapić i Mitrovića i dostavio Skupštini tehnički izvještaj o radu, koji sadrži sve aktivnosti koje su sprovedene u prethodnom periodu, ali ne i predlog mjera koje po ocjeni Anketnog odbora parlament treba da preduzme, u skladu sa Ustavom i zakonom.

Krajem prošle godine Deutsche Telekom i njegova mađarska podružnica Mađar Telekom pristali su da plate kaznu od oko 95 miliona dolara u okviru nagodbe o sudskoj tužbi, u kojoj se tvrdilo da su bivši rukovodioci te dvije kompanije potkupili državne funkcionere u Crnoj Gori i Makedoniji.
XS
SM
MD
LG