Dostupni linkovi

Trećini Grka preti siromaštvo


Procenjuje se da 15,2 odsto Grka živi u siromaštvu, nemajući da plati smeštaj, mesečne račune i grejanje, a to isto preti, prema podacima Evrostate, populaciji od 31,3 odsto.

Poslednji dani ove, pete zaredom godine ekonomske recesije u Grčkoj, obeležavaju se u Atini u krajnje sumornoj atmosferi, piše francuski list "Eko". Gradske vlasti uspele su da obezbede samo deseti deo uobičajenih sredstava za dekoraciju Atine.

Grci su prinuđeni da se ove godine zadovolje daleko skromnijim trpezama u vreme božićnih praznika, s obzirom da su prihodi građana, prema podacima grčke centralne banke, 2011. i 2012. smanjeni za 22,6 odsto.

Prema anketi koju je sprovela agencija Masterkard, 50 odsto Grka je uspelo da kupi božićne poklone, ali su oni birani pre svega po principu svrsishodnosti i to najčešće putem povoljnih Internet ponuda, što je svakako posledica ogromne nezaposlenosti kojom je pogođeno 25 odsto populacije.

Najveća nezaposlenost od 58 odsto je među mladima, koja je za godinu dana porasla za 13 odsto.

Grčka vlada procenjuje da 35 do 40 odsto stanovnika nema zdravstveno osiguranje tako da se u predgrađu Atine sve više množe centri za besplatno lečenje kao i nevladine organizacije.
XS
SM
MD
LG