Dostupni linkovi

Makedonija: Opozicija napustila parlament i počinje blokade puteva


Opozicioni Socijaldemokratski savez Makedonije /SDSM/ i njegovi partneri okupljeni u Koaliciju "Savez za budućnost" saopštili su da neće više učestvovati u radu Sobranja i da prelaze na drugačiji vid otpora i organizovanje protesta širom zemlje.

"Organizovaćemo i podržaćemo svaki oblik građanskog otpora i neposlušnosti, mitinge i blokade saobraćajnica", rekao je predsjednik SDSM-a Branko Crvenkovski.

Crvenkovski, koji je bivši makedonski premijer i predsjednik, rekao je na konferenciji za novinare da će neke aktivnosti prethodno biti najavljene, a neke ne "iz razumljivih razloga".

"Počinjemo od večeras sa polučasovnim blokadama ključnih saobraćajnica u svim gradovima Makedonije. Ove aktivnosti će trajati do petka uveče, a u subotu ćemo organizovati protest ispred sjedišta vladajućeg VMRO-DPMNE u Skoplju", precizirao je Crvenkovski.

On je dodao da je to logična lokacija, imajući u vidu da je ova partija "uzurpirala državu i pretvorila je u partijsko-policijsku državu".

Crvenkovski je rekao da neće učestvovati na lokalnim izborima u martu, kao i na prijevremenim parlamentarnim, ako ih bude, sve dok ne dobiju garancije da će izbori biti fer i demokratski.

Reagovanje opozicionih stranaka u Sobranju Makedonije uslijedilo je nakon što su na jučerašnjoj sjednici budžet za 2013. godinu usvojili VMRO-DPMNE i njihov koalicioni partner iz albanskog bloka – Demokratska unija za integraciju /DUI/. Budžet je usvojen nakon što su iz skupštinske sale udaljeni predstavnici opozicije.
XS
SM
MD
LG