Dostupni linkovi

U Siriji su juče ubijene 182 osobe


Međunarodni opservatorij za ljudska prava u Siriji je saopštio da su u oružanim operacijama sirijske vojske protiv pobunjenika, u kojima su korištene i kopnena i zračna artiljerija, u posljednja 24 sata poginule 182, a ranjeno više stotina osoba.

U saopštenju se ističe da su u granatiranju Hame i jedine pekare u mjestu Halfaja, ispred koje su ljudi čekali u redu za hljeb, život izgubile 104, a ranjeno više od 200 osoba. Ranjenici u jučerašnjem masakru su zbrinjavani u montažnim i mobilnim medicinskim centrima u okolnim sirijskim gradovima.

Pored stradalih u masakru u Halfaji, 34 osobe su poginule i u glavnom gradu Sirije Damasku, 17 u Alepu, deset u Deri, sedam u Homsu, šest u Dejru e'l Zoru, dvije u Kunejtri i po jedna poginula osoba u Idlibu i Raki.

Uporedo s tim, iz pobunjeničkog informativnog centra u Homsu su, za agenciju Anadolija, izjavili da je sirijska vojska odana režimu Bashara al-Assada i juče koristila otrovne gasove od kojih je više od 30 osoba zadobilo trovanje.

Sirijsko revolucionarno vijeće je saopštilo da širom Sirije i dalje traju žestoke borbe između sirijske vojske i pobunjeničkih snaga, a da pobunjeničke snage zadaju teške udarce režimskoj vojsci na vojnom planu, dok režimska vojska odgovara granatiranjem i bombardiranjem naseljenih mjesta koje pod kontrolom drže sirijski pobunjenici.
XS
SM
MD
LG