Dostupni linkovi

Putin sa liderim EU


Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovara danas u Briselu sa liderima Evropske unije o spornim pitanjima energetike, o ratu u Siriji, a kako je navedeno tema će biti oštro postupanje prema opoziciji.

Za Putina glavna tema današnjih razgovra su propisi EU o energetskom tržištu čiji je cilj da se podstakne konkurencija, a koje je Moskva opisala kao diskriminatorski prema ruskoj državnoj kompaniji Gasprom.

Propis Evropske unije "Treći energetski paket" zabranjuje proizvođačima da imaju vlasništvo nad tranzitnim postrojenja kao što su gasovodi.

Gasprom je takođe pod istragom EU da se utvrdi da li je prekršio propise o konkurenciji time što je vezao cijene gasa za cijene nafte.

Na početku samita Putin je rekao da je "razmjena između Rusije i EU blizu 400 milijardi dolara, a da nedostak slobodne komunikacije između ljudi predstavlja ključni otežavajući faktor razvoja međusobnih ekonomskih odnosa".

Sa druge strne predsjednik Evropskog Savjeta Herman Van Rompej kaže da su EU i Rusija istinski strateški partneri, nezamjenljivi jedni drugima za sigurnost, ekonomski razvoj i prosperitet."Imamo puno razloga da sarađujemo", rekao je Rompej.
XS
SM
MD
LG