Dostupni linkovi

Dva veka od prvog izdanja bajki braće GrimPre dva veka, 20. decembra 1812. godine, u Nemačkoj je izašla iz štampe prva knjiga "Dečijih i kućnih bajki" braće Jakoba i Vilhelma Grima.

Tokom proteklih vekova one su doživele bezbrojna izdanja i prevedene su na 170 svetskih jezika i pored Luterove verije Biblije smatraju se za najpoznatije delo istorije nemačke književnosti.

Rukopisi braće Grim koji se čuvaju u njihovom muzeju u Kaselu uvršteni su 2005. godine u Uneskovu svetsku kulturnu baštinu dokumenata.

Među rukopisima braće Grim nisu samo bajke već i mitovi, nordijske sage, legende, razni vidovi usmene narodne književnosti, priče o životinjama, poučne priče.

Prvo izdanje koje sada dobija u Nemačkoj velik broj izdanja bogato ilustrovanih i prilagođenih, po dužini, jeziku i stilu, raznim uzrastima ima 207 bajki.

Prva bajka je "Kralj Žabac i princeza" a izdanje se završava sa " Rapuncelom".

Posao koji je braći Grim oduzeo deset godina doneo im je besmrtnost, a izdavačima bogatstva i šanse da stalno prave nove izbore "najlepših" za nove i nove generacije mališana koji se kroz njih uče mnogim lepim osobinama.
XS
SM
MD
LG