Dostupni linkovi

Odloženo suđenje Jurišiću zbog bolesti


Ponovljeno suđenje ratnom starješini policije BiH Iliji Jurišiću, zbog optužbi za ratni zločin i napad na vojnike JNA u Tuzli 1992. godine, koje je trebalo da bude nastavljeno u srijedu pred Odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, odgođeno je na neodređeno vrijeme zbog bolesti Jurišića, javlja Tanjug.

On je na vrijeme obavjestio sud da iz zdravstvenih razloga ne može da dođe na suđenje, a naredno suđenje biće naknadno zakazano.

Njemu se ponovo sudi zbog optužbe tužilaštva za ratne zločine da je kao dežurni operativnog štaba stanice bezbjednosti Tuzla naredio napad na kolonu vojnika JNA koja se povlačila iz kasarne Husinska buna, 15. maja 1992. godine.

U napadu na kolonu JNA u Tuzli 15. maja 1992. godine poginuo je najmanje 51 vojnik, oko 50 njih je ranjeno, a uništen je i veći broj sanitetskih vozila.

Apelacioni sud je u nalogu za ponavljanje prvostepenog postupka naložio sudu da utvrdi zašto se tuzlanski garnizon povlačio i po čijoj naredbi.

Jurišić je bio uhapšen 14. maja 2007. godine na beogradskom Aerodromu "Nikola Tesla", po međunarodnoj potjernici. Tužilaštvo za ratne zločine preuzelo je predmet od Vojnog tužilaštva u Beogradu, 2004. godine.
XS
SM
MD
LG