Dostupni linkovi

Susret Pusić Mrkić u Dablinu


Prva potpredsjednica hrvatske Vlade i ministrica vanjskih i evropskih poslova Vesna Pusić susrela se danas sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivanom Mrkićem na marginama Ministarskog vijeća OESS-a u Dublinu.To je prvi susret šefova diplomatije Hrvatske i Srbije nakon presude haškog suda hrvatskim generalima Gotovini i Markaču.

Susret su ocijenili korisnim te prvim korakom koji bi u bližoj budućnosti mogao dovesti i do sastanka hrvatskog i srbijanskog premijera, Zorana Milanovića i Ivice Dačića, no kako je saopšteno iz kabineta Pusić, o konkretnom datumu tog susreta nije se razgovaralo.

Mrkić je izjavio kako se treba osvrnuti na ono što zbližava dvije zemlje, kao što su neki od zajedničkih projekata na kojima bi trebalo nastaviti saradnju.

“Moguće je da ću uskoro doći i do Zagreba. Razmišljali smo i što bi se u predstojećim sedmicama i mjesecima moglo realizovati u susretu premijera Hrvatske i Srbije“, izjavio je Mrkić, dodavši da su dvije države okrenute suradnji i jačanju odnosa.

“Čovjek ne može birati rođake i susjede, tako da moramo razvijati najbolje moguće odnose imajući u vidu interes budućih generacija“, zaključio je srbijanski ministar.

“Gotovina i Markač su nevini i nisu odgovorni za ratne zločine, što ne znači da ratnih zločina nije bilo niti da ne postoje ljudi koji su za njih odgovorni“, rekla je hrvatska ministrica Pusić, kako se navodi iz njenog kabineta.Ona je ponovila da oni koji nisu zadovoljni radom suda, prigovor trebaju uputiti Savjetu bezbjednosti UN-a, koje je osnivač Haškog suda, ili samom sudu, a ne Hrvatskoj.
XS
SM
MD
LG