Dostupni linkovi

Bh. inovatori osvojili četiri medalje na izložbi u Seulu


U Seulu je završena međunarodna izložba inovacija na kojoj su bh. inovatori predstavili 10 radova i dobili četiri priznanja

Zlatnu medalju dobio je Sašenko Sadiković iz Ljubuškog za "uređaj za automatsko spriječavanje erupcije goriva iz novoprobušenog nalazišta".

Borko Babalj iz Trebinja dobio je srebrenu medalju za "nosač stakala za naočale" koji liči na binokl, jer nema zakački za uši, a po svemu drugom je toliko usavršen da je barem dva puta lakši od bilo kojeg drugog tipa naočala.

Bronzane medalje su dobili Zdravko Bosnić iz Banjaluke (turbina za korišćenje kinetičke energije kako brzih tako i ravničarskih rijeka) i Senad Šaćirbegović iz Sarajeva za građevinske cigle i izolir-panele izrađene od PVC-a.

Bila je to posljednja od 11 ovogodišnjih svjetskih izložbi na kojima su izlagali članovi Asocijacije inovatora BiH.

Inače, u periodu 1995-2012. bh. inovatori su predstavili 305 inovacija, za koje su, u najjačoj svjetskoj konkurenciji, dobili 1.174 priznanja.

Među priznanjima je 251 zlatna, 313 srebrenih i 295 bronzanih medalja, te više od 150 drugih priznanja među kojima i ona od marokanskog kralja Hasana II, pape Ivana Pavla II, Ruske akademije nauka itd.
XS
SM
MD
LG