Dostupni linkovi

Penja Nieto položio zakletvu kao novi predsjednik Meksika


Enrike Penja Nieto položio je danas zakletvu kao novi predsjednik Meksika na ceremoniji u Paralmentu, čime se na vlast vratila dugogodišnja vladajuća partija poslije 12-godišnjeg prekida.

Uoči inauguracije ispred zgrade parlamenta demonstranti su se sukobili s policijom, dok su u zgradi ljevičarski političari izrazili negodovanje. U neredima ispred parlamenta povrijeđeno je najmanje pet policajaca i jedan demonstrant.

Inaguracijom Penja Niete zvanično se na vlast vraća Revolucionarna institucionalna partija (PRI) koja je bila na vlasti od 1929. do 2000. godine.

Vlada odlazećeg predsjednika Kalderona ostavlja novom predsjedniku Penja Nietu zemlju u dobrom ekonomskom stanju ali u ratu protiv trgovaca drogom u kome je za šest godina poginulo 60.000 ljudi i koji je vjerovatno uzrok izbornog poraza Kalderonove Partije nacionalne akcije.

Ljevičarske partije optužile su novoizabranog predsjednika Penja Nietu koji je na izborima dobio 38,3 odsto glasova da je "kupio" najmanje pet miliona glasova da bi pobijedio svog protivnika.
XS
SM
MD
LG