Dostupni linkovi

Slovenija: Pahor i dalje u prednosti pred Tuerkom


Slovenski birači u nedjelju će izaći na birališta kako bi u drugom krugu odlučili žele li još jedan petogodišnji mandat sadašnjeg predsjednika Danila Tuerka ili će dati novu priliku nekadašnjem premijeru Borutu Pahoru.

I zadnje ankete, objavljene danas, potvrđuju veliku prednost Pahora, po ocjeni analitičara preveliku da bi do nedjelje došlo do preokreta sličnog onom u prvome krugu izbora 11. novembra. Tada je Tuerk dobio 36, a Pahor iznenađujućih 40 posto glasova iako su nekoliko dana pred izbore prognoze govorile suprotno, dok je kandidat desnog centra Milan Zver, blizak vladi premijera Janeza Janše, osvojio 24 posto, koliko se i očekivalo.

Premijer Janez Janša u neobično oštroj izjavi kasno sinoć upozorio je da javni prosvjedi s elementima nasilja, a novi takav prosvjed očekuje se poslijepodne opet u Ljubljani, ugrožavaju napore njegove vlade da mjerama štednje i financijske konsolidacije te reformama izbjegne produbljavanje krize, a "staru" nereformiranu ljevicu, koju navodno prezentira Tuerk, optužio da socijalnim nemirima želi odvratiti pažnju javnosti od Tuerkova vjerojatnog poraza na biralištima.
XS
SM
MD
LG