Dostupni linkovi

Zasjeda Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BiH


U Sarajevu je u četvrtak počela dvodnevna sjednica Upravnog odbora /UO/ Vijeća za provedbu mira /PIK/ na kojoj će biti razmotrena trenutna politička situacija u BiH, odnosno napredak ostvaren u realizaciji programa "pet plus dva", situacija u Srebrenici u postizbornom periodu, te uloga političkih stranaka u nalaženju rješenja za odluku Ustavnog suda BiH u Mostaru.

Specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen očekuje da će učesnici sastanka biti informisani o svim bitnim pitanjima, uključujući i ona koja se tiču proseca EU integracija.

"Uvijek je dobro za nas kada izađemo iz prašnjavih kancelarija i soba za sastanke u pravi svijet gdje se politika stvara", rekao je Sorensen novinarima pred početak dvodnevne sjednice UO PIK-a.

"Evropska komisija je objavila izvještaj o napretku, a tu je i moj izvještaj UN. Razmatraćemo sada kako doći do napretka u BiH", istakao je visoki predstavnik Valentin Incko.

On smatra da će se politički direktori Vijeća za provedbu mira sigurno pozitivno osvrnuti na činjenicu da je kanelarija supervizora u Brčko distriktu zatvorena u avgustu i da su lokalni izbori prošli dobro.
XS
SM
MD
LG