Dostupni linkovi

Mrkić u UN: Beograd za primenu sporazuma


Srbija je rešena da u potpunosti primeni sve do sada postignute sporazume u dijalogu sa Prištinom i otvorena je za razgovor o svim pitanjima, osim o ukidanju srpskih institucija na Kosovu, rekao je u utorak šef srpske diplomatije Ivan Mrkić.

Mrkić je u govoru na sednici u Savetu bezbednosti UN na kojoj je predstavljen redovni tromesečni izveštaj o Kosovu generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, istakao da je uloga UN u stabilizaciji situacije u tom regionu "nezamenjiva", i da u tom smislu "mandat UNMIK mora da ostane nepromenjen".

"Želeli bismo da vidimo efikasniju saradnju UNMIK-a, Kfora i Euleksa. I UNMIK i Euleks bi trebalo da ostanu aktivni na terenu i postupaju u skladu sa svojim mandatima, na statusno neutralni način, pod okriljem UN", ukazao je Mrkić.

Mrkić je podsetio da je nova srpska vlada nedavno uzela učešća u nastavku dijaloga u želji da se postigne konkretan napredak, a da su premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hašim Tači u Briselu 7. novembra razgovarali o širokom spektru tema.

"Srbija želi da napreduje ka evropskoj budućnosti i u potpunosti je posvećena procesu koji bi trebalo da rezultira trajnim mirom između Srba i Albanaca", istakao je Mrkić.

Osvrnuvši se na nedavnu oslobađajuću presudu Haškog tribunala za hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, šef srpske diplomatije je ukazao na njene negativne posledice na proces pomirenja u regionu, istakavši da je ona "zapanjila kako celu Srbiju, tako i mnoge pravne stručnjake širom sveta".
XS
SM
MD
LG