Dostupni linkovi

Rim: Srednjoškolci "okupirali" škole zbog smanjenja izdvajanja za obrazovanje


Učenici više desetina škola u Rimu blokirali su ulazak u škole, nezadovoljni odlukom vlasti da smanji izdvajanja za obrazovanje.

Učenici već danima noću spavaju u školama, a tokom dana, "naoružani" četkama i krpama, čiste grafite i buđ iz školskih toaleta.

"Nemamo novca da očistimo učinioce i učinimo školu bezbednom, tako da smo taj posao preuzeli na sebe", rekao je 18 - godišnji učenik Alesandro Spagijari.

Đaci ne dozvoljavaju ni roditeljima da uđu u škole, osim onih koji im donose hranu i neophodne stvari, čak i oni moraju da pokažu ličnu kartu prilikom ulaska.

Više od 70 škola je "okupirano" u oblasti Rima zbog nezadovoljstva učenika smanjenjem izdvajanja za obrazovanje u okviru mera štednje koje treba zemlju da oslobode recesije, naveo je AFP.

Agencija navodi da su učenici širom Italije blokirali još desetak škola u znak podrške svojim vršnjacima u Rimu, a najavili su da će ovog vikenda održati miran protestni marš u glavnom gradu.

Stručnjaci za obrazovanje smatraju da je reč o poruci mladih koji su generalno nezadovoljni ophođenjem političke elite prema obrazovanju i mlađoj populaciji koja veruje da su njihove šanse na uspeh godinama unazad osuđene na propast.

Nezaposlenost među mladima je čak tri puta veća od italijanskog nacionalnog proseka što je ranije i studente "nateralo" da organizuju proteste koji su neretko dovodili do sukoba sa policijom, naveo je AFP.
XS
SM
MD
LG