Dostupni linkovi

6,4 milijarde pretplatnika mobilne telefonije u svetu



Broj pretplatnika mobilne telefonije u svetu dostigao je 6,4 milijarde na kraju septembra 2012. godine, objavljeno je danas u istraživaju svetskog tržišta mobilnih usluga kompanije Erikson (Ericson).

Kako se navodi u istraživanju, s obzirom da veliki broj korisnika ima i po nekoliko pretplatničkih ugovora, broj stvarnih korisnika je nešto manji i iznosi 4,3 milijarde.

Najveći rast broja mobilnih pretplatnika imala je Kina sa 38 miliona novih korisnika, slede je Brazil sa devet miliona, Indonezija sa sedam i Filipini sa pet.

Ističe se da je rast zabeležen i u korišćenju mobilnog interneta i prenosa podataka preko mobilnih telefona, tako da je korišćenje širokopojasnih usluga za 55 odsto veće nego u istom periodu 2011.

Razlog za takav rast je što "pametni" (smart) telefoni sada predstavljaju 40 odsto svetske prodaje mobilnih telefona, navodi se u istraživanju.

Kompanija Erikson predviđa da će do kraja 2012. broj korisnika preći 6,6 milijardi, dok će do kraja 2018. biti 9,6 milijardi pretplatničkih naloga.

Erikson je vodeći svetski dobavljač telekomunikacionih usluga i tehnologija i trenutno se više od 40 odsto svetskog protoka mobilnih podataka obavlja putem Eriksonovih mreža, a kompanije pruža podršku operaterima koje imaju više od 2,5 milijardi pretplatnika.
XS
SM
MD
LG