Dostupni linkovi

Ponovo oslobađajuća presuda za deportaciju bh. izbeglica iz Crne Gore


Viši sud u Podgorici ponovo je danas izrekao oslobađajuće presude devetorici nekadašnjih pripadnika crnogorske policije, koji su bili optuženi za deportaciju bosansko-hercegovačkih izbeglica vlastima Republike Srpske tokom 1992.

Viši sud je u oslobađajućoj presudi zaključio da navodi Tužilaštva da su optuženi izvršili krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva nisu dokazani.

Taj sud je naveo da optuženi nisu prekršili odredbe medjunarodnog humanitarnog prava, jer Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore, čiji su bili pripadnici, nije bio jedna od strana u sukobu u Bosni i Hercegovini, niti je taj sukob imao međunarodni karakter.

To je druga oslobađajuća presuda u tom procesu.

Prvu, koja je donesena u martu 2011., ukinuo je Apelacioni sud Crne Gore nakon žalbe tužioca i oštećenih i predmet vratio na ponovno suđenje.

Za deportaciju su bili optuženi Branko Bujić, Sreten Glendža, Božidar Stojović, Milorad Šljivančanin, Boško Bojović, Milisav Marković, Radoje Radulović, Duško Bakrać i Milorad Ivanović. Svi oni su u prethodnom i novom sudskom postupku negirali krivicu.
XS
SM
MD
LG