Dostupni linkovi

Ban Ki Mun pozvao na prekid palestinskog raketiranja IzraelaGeneralni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun pozvao je danas na hitan prekid palestinskih raketnih gađanja izraelskih naselja u izjavi na konferenciji za štampu sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

"Ponavljam svoj poziv da palestinski militanti smesta prekinu ispaljivanje raketa na izraelska naselja. To je neprihvatljivo", rekao je Ban posle sastanka sa Abasom u Ramali.

"Došlo je vreme za diplomatiju i kraj nasilja", dodao je generalni sekretar UN. Neprijateljstva između Izraela i palestinskog Hamasa u Gazi traju više od nedelju dana.

"Za mene je najvažnija bezbednost i dobrobit celokupnog civilnog stanovništva. Pozivam sve koji imaju oružje da poštuju humanitarno pravo", dodao je Ban Ki Mun.

U izraelskim vazdušnim napadima protiv oružanih grupa u Gazi koji su počeli prošle srede ubijeno je 135 Palestinaca, a hiljadu ih je povređeno. U raketnim napadima iz Gaze ka Izraelu poginulo je pet Izraelaca i jedan izraelski vojnik.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton nalazi se takođe u regionu u pokušaju da izdejstvuje sporažum između dve sukobljene strane. Ona se sinoć sastala sa izraelskim zvaničnicima a danas sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom na Zapadnoj obali.

Klinton će kasnije danas otputovati u Kairo koji posreduje u izraelsko-palestinskoj krizi.
XS
SM
MD
LG