Dostupni linkovi

Izricanje presude u predmetu "Zijad Dervišević i drugi"Pred Sudom BiH za danas je zakazano izricanje prvostepene presude u predmetu "Zijad Dervišević i drugi", najavljeno je iz Suda.

Sud BiH je 8. avgusta prošle godine potvrdio optužnicu u ovom predmetu koja Derviševića tereti za krivično djelo finansiranje terorističkih aktivnosti u vezi sa krivičnim djelom terorizam, a optužene Amela Sefera i Sašu Bonića za krivično djelo terorizam.

Sefer je optužen i za krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja ili ekplozivnih materija. U optužnici se navodi da je Dervišević nabavio sredstva radi njihove upotrebe za izvršenje terorističkog napada, dok su Sefer i Bonić napali na fizički integritet lica radi ozbiljnog zastrašivanja stanovništva kao i radi ozbiljne destabilizacije političkih i ustavnih struktura BiH.

Dervišević, Sefer i Bonić povezuju se sa planiranjem atentata na HDZ-ovog poslanika u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona Ivu Tadića. U aprilu 2011. godine na parkingu u Zenici je došlo do eksplozije na automobilu u Tadićevom vlasništvu. U U automobilu su se u trenutku eksplozije nalazila dva poslanika HDZ-a u Skuštini Zeničko-dobojskog kantona Ivo Tadić i Pero Mamić.
XS
SM
MD
LG